Frasa pradiabetes ataupun bunga-bunga kencing manis ini merupakan permulaan awal sebelum mendapat diabetes. Pradiabetes adalah satu keadaan di mana seseorang individu dikesan mempunyai tahap gula darah yang tinggi dalam darah, tetapi masih selamat kerana tidak diklasifikasikan sebagai penghidap diabetes.


Namun, ini tidak bermakna mereka tidak mempunyai risiko yang tinggi. Mereka ini diibaratkan selangkah sahaja lagi untuk menjadi penghidap diabetes. Jadi, ikuti tips di bawah untuk kawal pemakanan agar tahap gula dalam darah tidak terlalu tinggi. 

1) Elakkan makanan manis dengan gula tambahan

Anda perlu mengelakkan diri daripada mengambil jenis makanan manis yang mempunyai kandungan gula tambahan. Antara contoh makanan manis tersebut adalah seperti jem buah-buahan, jeli, sirap, madu, gula-gula dan juga kek.

2) Elakkan minuman bergula

Minuman bergula adalah salah satu contoh jenis makanan manis utama yang perlu anda elak dengan kadar segera. Minuman bergula tidak mengandungi protein dan lemak, maka gula darah anda akan meningkat naik dengan pantas. Selain itu, anda juga perlu mengelakkan beberapa jenis minuman lain yang berpotensi menaikkan paras gula darah anda seperti teh manis, jus buah-buahan, kopi dan juga minuman beralkohol.

3) Kurangkan pengambilan makanan berkanji


Untuk mengurangkan risiko anda mendapat diabetes, cuba kecilkan saiz hidangan bagi makanan berkanji yang anda ambil setiap hari. Ini termasuklah nasi putih, roti putih, makanan yang diperbuat daripada gandum dan juga pasta.

4) Amalkan makanan berasaskan bijirin penuh

Makanan yang berasaskan bijirin penuh adalah lebih baik berbanding bijirin yang telah diproses kerana kandungan GI (indeks glisemik) yang lebih rendah. Cuba ambil bijirin sarapan pagi yang tinggi gula dan lemak trans dengan pilihan bijirin yang diperbuat daripada bijirin penuh. Begitu juga dengan roti, gantikan roti putih dengan pilihan roti bijirin penuh yang lebih berkhasiat.

5) Kurangkan pengambilan makanan berkarbohidrat

Gunakan konsep ‘suku suku separuh’. Suku pertama pinggan diisi dengan sumber karbohidrat seperti nasi. Suku kedua pinggan pula diisi dengan sumber protein seperti ikan atau ayam tanpa lemak. Manakala separuh pinggan diisi dengan sumber vitamin seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

6) Gantikan snek manis dengan snek yang lebih berkhasiat dan kurang gula

Ambil buah-buahan bagi menggantikan jenis snek lain yang tidak sihat. Perlu diingat, walaupun manis buah-buahan adalah gula semula jadi, tidak bermakna anda boleh mengambilnya dengan kuantiti yang melampau. Anda masih perlu mengehadkan pengambilan buah-buahan bagi mengawal paras gula darah anda.

7) Gantikan gula dengan pemanis yang berkhasiat 

Anda boleh gantikan gula dengan pemanis alternatif yang selamat seperti berasaskan daun stevia. Paling penting, pastikan stevia yang anda ambil tidak ditambah dengan sebarang gula tambahan lain ye! 

 
Eskayvie MalaysiaMore From Author
-->