Tangan Rasa Kebas Dan Semut-Semut?

-
0

Pernahkah anda merasa kebas-kebas, semut-semut, sakit saraf pada tapak tangan sehingga sukar tidur atau terlepas objek yang digenggam secara tiba-tiba tanpa sebarang punca?

Tanda utama Sindrom Carpal Tunnel (CTS), adalah rasa mencucuk seperti terkena renjatan elektrik pada telapak tangan, rasa sakit serta lemah sehingga benda yang dipegang terjatuh. Tanda lain termasuk rasa sakit terutamanya pada waktu malam dan rasa tebal atau kebas pada telapak tangan.c


Sindrom Carpal Tunnel adalah penyakit yang membabitkan saraf median yang melalui 'terowong carpal' pada pergelangan tangan dan tendon atau urat untuk membolehkan jari dibengkokkan.


Sekiranya anda pernah mengalami simptom di atas, jangan dibiarkan tanpa menjalani pemeriksaan. Kerana berkemungkinan anda sedang mengalami Sindrom Carpal Tunnel yang boleh menjejaskan kualiti hidup anda.


Siapakah yang berisiko mengalami Sindrom Carpal Tunnel?

Wanita berusia lebih 40 tahun

Wanita hamil

Individu yang obes secara tiba-tiba

Individu yang banyak menggunakan tangan termasuk kerja pejabat, guru, kilang atau hospital seperti jururawat.

Pesakit rheumatoid arthritis, osteoarthritis


PENEMUAN TERKINI : 

Tahukah anda, kajian oleh Dr Gene Spillar dari Pusat Kajian Kesihatan, California mendapati 82% pesakit Sindrom Carpal Tunnel berjaya mengurangkan simptom penyakit tersebut selepas mengamalkan AstaREAL P2AF selepas 8 minggu.

AstaREAL P2AF merupakan sejenis antioksidan Astaxanthin yang telah dipatenkan di Jepun untuk menjaga kualiti dan keberkesanannya. Menariknya, Astaxanthin merupakan salah sejenis antioksidan terkuat di dunia yang berkuasa sehingga 6000 kali lebih kuat berbanding Vitamin C dalam memberi kesan antioksidan. 

Kajian saintifik sendiri berjaya membuktikan simptom penyakit carpal tunnel ini telah berjaya dikurangkan apabila pesakit mengambil AstaREAL P2AF sebagai salah satu jenis rawatan. Hebat kan? 

Jangan lupa kongsikan artikel ini kepada kenalan anda yang mempunyai masalah Penyakit Carpal Tunnel ok. 

 

Eskayvie MalaysiaMore From Author
-->